fbpx

Prijava na e-novice

Ali se nakup balkonskih sončnih elektraren izplača?

Ali so balkonski solarni paneli dobra naložba?

Milijoni najemnikov in lastnikov stanovanj so na izgubi, ker ne morejo izkoristiti prednosti sončne energije, saj nimajo strehe, na katero bi lahko postavili svojo lastno sončno elektrarno.  Sončna elektrarna zahteva precejšno investicijo, poleg tega pa je potrebno pridobiti precej dovoljenj za namestitev elektrarne. Z namestitvijo mini sončne elektrane na balkone ali terase se tem težavam izognemo.

 

Prednosti mini sončne elektrarne

Poglavitna prenost je, da namestitev lahko opravite sami in ne potrebujete popolnoma nobenih soglasij, saj sistem ni vezan v električno omrežje, vse kar je potrebno urediti je, da uporabnik 14 dni pred vklopom elektrane v vtičnico obvesti elektro distributerja. Druga prednost je tudi ta, da lahko solarne panele vzamemo s seboj, ko se iz tega stanovanja selimo.

Na trgu je veliko panelov moči 320w ali 360w, vendar je njihova slabost teža, saj lahko dosežejo tudi 15 kg, idelane moči so med 160 in 180w, potrebujete tudi pretvornik z vhodno napetosjo med 22 in 60V kar je idelano za zaporedno vezavo dveh plošč.

Z lastno sončno elektrarno in baterijo na balkonu lahko ustvarite polnilno postajo na sončno energijo za elektronske predmete, kot so prenosni računalniki, telefoni, brezžične slušalke, nekaj 12 V zasilnih luči itd.

 

Nasveti za večjo učinkovitost balkonske sončne elektrarne

Za večjo učinkovitost svetujemo občasno prilagajanje naklona sončnih panelov glede na letne čase, saj to pomaga ustvariti več energije. Nastavitev naklona plošč, pritrjenih na balkon, je preprosta. Majhne prilagoditve je mogoče izvesti vsako uro, dan ali mesec. Včasih je prilagoditev kota največ dvakrat ali štirikrat na leto. Ker so sončne celice zelo blizu, jih je mogoče redno čistiti, kar za strešne panele ne velja, saj niso dostopni.

Prah in umazanija na panelih povzročita izgubo 1 % proizvedene energije. Brez ustreznega pranja bo izguba okoli 4-6 % v suhih, prašnih in prometnih regijah. 

Namestitev mini elektrarne

Mini elektrarno lahko namestimo na balkon, teraso, nadstrešek, fasado ali na vrt, vendar maksimalna moč ne sme presegati 800W vgrajene moči. Za boljši izkoristek svetujemo, da se jo namesti pod kotom 30 stopinj z posebnimi nosilci in se izogibamo senčnih delov.

 

<
This site is registered on wpml.org as a development site.